Jordvärme

Jordvärme ger värme utan borrning

Istället för att borra ner i berggrunden kan man gräva ner slingor med rör i marken för att få värme. Det kallas för jordvärme, eller markvärme. Förutsättningen för att kunna ha jordvärme är att det finns en ganska stor yta där man kan gräva ned slingorna. För ett normalstort hus får man räkna med en yta på 250 – 400 kvadratmeter för detta.

Om det inte finns berg som lämpar sig för bergvärme där du bor kan jordvärme vara ett bra alternativ. Framförallt kan det passa bra vid nybyggnation eller om du har tillgång till mark utanför tomten, exempelvis en stor åker. Något som kan vara bra att veta är att jordvärme inte påverkar växtligheten.

Jordvärme är lika miljövänligt som bergvärme och den klarar av hela husets värme- och varmvattenbehov, året runt.

Fördelar med jordvärmepump

När det saknas berg att borra i

Jordvärme är ett effektivt sätt att värma huset om det är långt till berg eller sjö.

Markvärme är miljövänligt

En markvärmepump återvinner lagrad solvärme från marken. Solens värme är både en befintlig och förnybar naturresurs.

Bekvämt och underhållsfritt

Tekniken är densamma som för bergvärme, vilket gör uppvärmningen av ditt hus väldigt bekväm och i princip underhållsfri.

Fungerar som ensam värmekälla

En jordvärmepump klarar av hela husets behov av värme och varmvatten.

Hur går det till när man skaffar en jordvärmepump?

Vi börjar alltid med ett kostnadsfritt besök för att gemensamt undersöka förutsättningarna för att installera markvärme för ditt hus. Du får då ett kostnadsförslag.

Installationen börjar med att vi gräver ner en slinga på ca en meters djup. Beroende på vilket effektbehov ditt hus är så är slingan olika lång, men normal längd är 3-500 meter. Vid installationen så gräver vi ner en slinga på ca en meters djup, vilket oftast tar en till två dagar. Slingans längd är normalt 3-500 meter, beroende på vilket effektbehov ditt hus har. Sedan installeras själva värmepumpen, vilket tar ungefär en till två dagar.

Efter installationen går vi gemensamt igenom funktioner och inställningar för din värmepump. Du får också skötselråd för att värmepumpen ska fungera så bra som möjligt, samt ett igångkörningsprotokoll.

Inom ett halvår så tar vi sedan kontakt med dig för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Du har då ytterligare en möjlighet att ställa frågor och dessutom få tips och råd om hur du bäst hanterar din nya jordvärmeanläggning.

Alla arbeten utförs av vår egen personal som är välutbildad och certifierad. Självklart har vi även ansvarsförsäkring för de arbeten vi utför.

Viktigt att tänka på innan du installerar jordvärme

Du måste ha tillstånd från din kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd för att installera en jordvärmepump. Det är ditt ansvar att skaffa tillståndet, men vi kan hjälpa dig med ansökan om du vill.

ENWELL (Melmek) - Morkarlby Elektromekaniska AB tar ansvar

Att känna trygghet i sitt köp är oerhört viktigt. Köper du en jordvärmepump från oss kommer vi att finnas med hela vägen för att se till att arbetet blir korrekt utfört och att du får ut så mycket som möjligt av ditt köp.

Från den första kontakten med rådgivning, till hembesök och kostnadsförslag, installation, förklaring om hur systemet används, och vidare till servicebesök – Melmek tar totalansvar hela vägen. Din trygghet och tillfredsställelse som kund ska alltid komma i första hand!

Ansvar och garantier

Vi tar totalansvar när du köper värmepump av oss. Dessutom har IVT värmepumpar marknadens bästa garantier.

Få kostnadsfri offert och kalkyl

Beställ offert som visar kostnaden och hur mycket du kan spara med jordvärme.