Frånluftsvärmepumpar

Frånluftsvärmepumpar utnyttjar värmen i ventilationsluft

Frånluftsvärme kallas det uppvärmningssystem som återanvänder varm luft i en byggnad. En frånluftsvärmepump tar tillvara på energi i varm luft som annars skulle ha ventilerats ut till utomhusluften.

Genom att värmeenergin i luften återanvänds minskar elförbrukningen och huset värms upp. Frånluftsvärmepumpen är en helhetslösning som förser huset med såväl värme som varmvatten, förutsatt att det finns ett ventilationssystem och ett vattenburet värmesystem i byggnaden. Frånluftsvärme passar lika bra i nybyggda fastigheter som i befintliga hus.

Minska på elförbrukningen med en frånluftsvärmepump

Minska på elförbrukningen med en frånluftsvärmepump

Genom systemet som utnyttjar värme i inomhusluften kan kostnaden för att värma upp ert hus halveras med en frånluftsvärmepump. Frånluftsvärmepumpen producerar både varmvatten och värme till alla rum. Den passar särskilt bra i mindre hus, där energiförbrukningen kan minska rejält jämfört med till exempel elvärme. När elförbrukningen minskar, gynnas både miljön och plånboken!

Hur sköter en frånluftsvärmepump uppvärmningen? Värmepumpen återbrukar den varma luft som finns i inomhusluften. Utan värmepumpen skulle värmen åka ut, men tack vare frånluftsvärme kan energin i värmen tas tillvara på för att fortsatt värma upp byggnaden och vattnet.

Tekniken fungerar året runt, både på vintern och på sommaren, och påminner om hur de flesta andra slags värmepumpar är uppbyggda. Men medan andra luftvärmepumpar använder energi från utomhusluften, så brukar alltså frånluftsvärmepumpar energi från inomhusluft som annars skulle ventilerats ut. Denna luft är överlag varmare än utomhusluften vilket ger att frånluftsvärme är extra energisnål och effektiv i sin produktion av värme, i jämförelse med andra luftvärmepumpar.

Under vinterhalvåret kan du spara betydligt på elförbrukningen med en frånluftsvärmepump. Enheten håller nere elkostnaderna och värmer upp byggnad och vatten på ett klimatsmart sätt.

Det finns flera anledningar till att välja frånluftsvärme:

  • Effektivare ventilation ger ett bättre inomhusklimat
  • Snabb installation utan ingrepp i trädgården
  • Tar upp lite utrymme och är enkel att underhålla
  • Extra bra i kombination med befintlig jordvärme, bergvärme, eller sjövärmepump
  • Miljösmart val av uppvärmning – utnyttjar värme som annars skulle gått förlorad
  • Ger både varmvatten och värme

Att få systemet på plats brukar inte ta mer än en dag. Hur går installationen till? De befintliga luftflödena leds om så att de istället för att gå till ventilationen går via frånluftsvärmepumpen. Frånluftsvärmepumpen sammankopplas med varmvatten- och uppvärmningssystemet, och kopplas in till elnätet. Vid samma tillfälle som installationen får du tips och råd om hur värmepumpen ska tas om hand.

Du får ett igångkörningsprotokoll och en demonstration i hur funktioner och inställningar styrs när enheten är på plats. Alla våra modeller av värmepumpar har generös garantitid och är byggda för att ge stabil uppvärmning i många år framöver. Inom sex månader efter köpet kontaktar vi dig för att kolla så att allt fungerar bra.

Det som krävs för att införa frånluftsvärme är antingen ventiler i väggarna eller ventiler vid fönstren, där friskluft kommer in. Det behövs dessutom finnas ventilation från våtrum och kök. Om det redan finns golvvärme eller element är dessa en bra kombination med frånluftsvärme.

Frånluftsvärmepumpar ger effektiv uppvärmning hela året

Frånluftsvärmepumpar är säkra i drift och lätta att sköta om. Rekommendationen är att byta eller rengöra filtret i värmepumpen en gång per år. Detta gör att värmepumpen håller så länge som möjligt och förblir energisnål. Frånluftsvärme är ett bra alternativ till bergvärme och jordvärme om du föredrar en lägre investeringskostnad.

Om du redan har till exempel berg- eller jordvärme är frånluftsvärme ett sätt att ytterligare förbättra uppvärmningen i huset och spara ytterligare pengar. Frånluftsvärme är en betydligt billigare investering än till exempel bergvärme, och ger ändå effektiv och energisnål uppvärmning. Monteringen kräver ingen borrning eller grävning i trädgården, och du behöver därför inte ansöka om tillstånd för att skaffa frånluftsvärme.
Värmepumpar med marknadens bästa priser och garantier

Värmepumpar använder den förnybara solenergin

Det som gör värmepumpar smarta för både klimatet och plånboken är att de använder solenergin. Värmen från solen tar aldrig slut och är ett perfekt exempel på förnybar energi.

I Sverige skaffar allt fler värmepumpar för uppvärmning av hus och varmvatten, när de inser nyttan med både energibesparingen, komforten och den effektiva uppvärmningen. Genom att använda den ständiga solenergin sparar vi på jordens resurser.

Frånluftsvärmepumpar passar i både nybyggda och befintliga hus

Frånluftsvärmepumpen är en helhetslösning som ger värme och varmvatten till fastigheten. Utöver det ger den också ventilation. Uppvärmningssystemet ger komfort och kräver inget stort utrymme, förbättrar inomhusluften och minskar uppvärmningskostnaderna.

Nybyggda hus och äldre hus som har ventilationssystem lämpar sig alla för frånluftsvärme, förutsatt att det finns mekanisk frånluftsventilation och ett vattenburet värmesystem.

Värmepumpar till hemmet

Det klimatsmarta valet

Frånluftsvärmepumpar utnyttjar värmen i ventilationsluft

Frånluftsvärmepump ger värme även på vintern

Frånluftsvärmepumpar mäter temperaturen i rummet och reglerar sin värmeproduktion när det behövs. Genom den tekniken kan värmekostnaderna minska med 50% eller mer om man jämför med andra uppvärmningssystem.

Beroende på husets storlek och isolering kan det under vinterns kallaste dagar behövas ett komplement till frånluftsvärmen för att värma upp tillräckligt. Värmen i ventilationsluften räcker inte alltid till när det är kallt utomhus, och då kan förslagsvis en elpanna säkerställa den sista värmen som krävs. En frånluftsvärmepump är dock lika effektiv på vintern som på sommaren.

Snabb installation och smidig användning med frånluftsvärme

Värmepumparna är enkla att lära sig använda och installationen går fort. De kräver inte heller något särskilt utrymme. Vi behöver varken gräva eller borra i trädgården för att få enheten på plats. Efter monteringen sköter värmepumpen arbetet åt er, så länge man regelbundet ser till att rengöra filtret. För smidighetens skull så påminner de flesta modeller om när det är dags för detta.

Köp och installation av frånluftsvärme

Hembesök före installationen

Vi lägger stor vikt vid att välja den lösning som passar er fastighet och ert hushåll bäst. Därför gör vi alltid ett hembesök före monteringen. Vi kontrollerar då hur förutsättningarna ser ut, vilken modell som skulle passa bäst, och du får ett prisförslag på hela köpet och installationen.

Kontakta oss för frågor, köp och installation av frånluftsvärme

Har du frågor om frånluftsvärmepumpar eller undrar vad som skulle passa din fastighet bäst? Välkommen att höra av dig till våra medarbetare som gärna hjälper till. Vi är med hela vägen, från rådgivning och planering, till montering och servicebesök. Vår personal är självklart certifierad och välutbildad.

Vi har ansvarsförsäkring för alla arbeten vi utför och anlitar underleverantörer för att du som kund ska känna dig trygg.